Příprava kávy na domácím pákovém kávovaru

Všechny typy kávových nápojů vychází z espressa. Při přípravě je důležité zohlednit 5 parametrů: gramáž kávy, tlak v kávovaru, teplotu vody, dobu extrahování (průtoku vody přes páku) a množství výsledného nápoje v šálku. V ideálním případě by množství čerstvě namleté kávy mělo být 7-8 gramů, přes níž protéká voda o teplotě 90 °C. Tlak v profi kávovarech je 9 barů, přístroje do domácnosti mívají tlak 15 barů. Tlak se musí udržet stejný po celou dobu extrahování, které by mělo trvat 20-30 vteřin od zapnutí tlačítka, a do šálku by za tuto dobu mělo natéct 25-35 ml.
kávová zrna z šálku
Jestliže jsou splněna všechna tato kritéria, od nasazení páky do kávovaru po pár vteřinách začne vytékat hustá, tmavě hnědá tekutina. Výsledné espresso bude krémové s kompaktní cremou na povrchu, která se po rozhrnutí lžičkou dokáže opět zacelit, bude mít silné a intenzivní aroma, plnou chuť a tělo. Můžeme v něm ucítit spoustu různých vůní a chutí, např. mandle, ovoce, květinové a medové vůně. Jestliže káva přes páku protéká příliš rychle nebo pomalu, je potřeba si pohrát s nastavením mlýnku. Platí, že čím jemnější mletí, tím voda protéká pomaleji, a čím je káva namletá hruběji, tím protéká rychleji.
mletá káva

Pro přípravu větší kávy použijte stejný postup jako na espresso a do šálku pak dolijte horkou vodu v požadovaném poměru. Nikdy nenechávejte kávu extrahovat déle než 30 vteřin, protože byste do nápoje dostali i nežádoucí látky. Druhou chybou, které se lidé často dopouští, je použití hruběji namleté kávy, aby byl průtok přes páku rychlejší, a výsledný objem v šálku byl větší. Takto nachystaná káva bude mdlá se světlou cremou.

Káva a mléko se chuťově dobře snoubí. Mezi nejoblíbenější kávové nápoje vůbec patří cappuccino. Při přípravě cappuccina nejprve udělejte espresso, do kterého nalijte vyšlehané mléko. V případě latté macchiata postupujte v opačném pořadí, tedy nejprve nalijte mléko a potom espresso. Pro přípravu kávových nápojů s mlékem je důležité správné vyšlehání mléka, což bude vyžadovat trochu cviku. Vždy používejte vychlazené plnotučné mléko, které si nalijete do poloviny konvičky na šlehání.
káva cappuccino
Trysku ponořte asi 1 cm pod hladinu ke straně konvičky, kdy tryska a stěna konvičky svírají úhel 45°. Pusťte páru a šlehejte tak dlouho, dokud vás nezačne konvička pálit v ruce. Teplota připraveného cappuccina by měla být okolo 70° a neměli byste si o něj nikdy spálit rty. Pokud se vám při šlehání vytvoří bublinky, lze s konvičkou klepnout o stůl, a přebytečných bublinek se tak zbavíte. S ušlehanou pěnou v konvičce můžete i zakroužit, díky čemuž se začne lesknout a bude více kompaktní.

Než se sžijete se svým kávovarem a správně nastavíte všechny parametry, bude potřeba vypít pár zkušebních káv. Ale věřte, že pokud budou všechna kritéria pro správnou přípravu dodržena, návštěvy se k vám budou rády vracet.