Záchrana domova aneb zpětný leasing nemovitostí

Princip zpětného leasingu nemovitostí spočívá v tom, že leasingová společnost od nás vykoupí nemovitost a vyplatí za nás všechny naše závazky. Jedná se o relativně nový způsob oddlužení. Na rozdíl od prodeje nemovitosti nemusíme svůj domov opustit. V nemovitosti můžeme i nadále bydlet jako nájemníci. Zároveň existuje možnost, že až na to budeme mít, můžeme si tuto nemovitost odkoupit zpět, a to za předem dohodnutých podmínek. Na tuto nemovitost máme zajištěno ve smlouvě předkupní právo. Abychom mohli využít zpětný leasing nemovitostí, je potřeba mít pravidelné příjmy, abychom mohli platit pravidelné měsíční nájemné a zároveň šetřit na odkup své nemovitosti zpět.

dům

Zpětný leasing nemovitostí Light Finance je rychlou pomocí z obtížné situace bez nutnosti dokládání příjmů nebo výpisů z registru. Po uhrazení všech dluhů si můžeme znovu vzít úvěr, případně hypotéku, což je výhodou oproti tomu, když bychom skončili v insolvenci a zkazili si tak platební pověst. Zpětný leasing nemovitostí většinou umožňuje získat vyšší částku z hodnoty nemovitosti než běžný úvěr. Pokud nám po splacení všech závazků zůstane z prodeje nemovitosti nějaký přebytek, můžeme jej použít například na snížení nákladové ceny a snížit si tak nájemné. Zpětný leasing lze využít i jako prostředek na získání většího objemu finančních prostředků bez nutnosti prokázání účelu, například na podnikatelské účely.

peníze

Určitou nevýhodou a rizikem je, že musíme svoji nemovitost prodat leasingové společnosti a máme jen omezený čas stanovený smlouvou (většinou 5 až 10 let) na to, abychom nemovitost mohli odkoupit zpět. Musíme pravidelně platit nájem a v případě ztráty zaměstnání (příjmu) je velké riziko, že o nemovitost nakonec stejně přijdeme. Nicméně, pokud už se ocitneme v takové situaci, že nám hrozí exekuce a dražba naší nemovitosti, moc jiných možností už nám nezbývá, než do tohoto rizika jít.