Potřebujete psychosomatickou léčbu?

Pokud trpíte nějakými zdravotními problémy, máte v podstatě tři možnosti, do rukou, které medicíny se svěříte:
1.      klasická medicína
2.      celostní medicína
3.      léčitelství
 
bolest hlavy
1. Klasická medicína 

Většina z nás se jistě svěří do rukou moderní medicíny. Ta umí doslova zázraky, ale některé potíže přesto vyléčit nedokáže. Potom se dostanete do situace, kdy máte v ruce výsledky mnoha vyšetření, které jsou v pořádku, ale Vaše problémy zůstávají. Snadno začnete být považováni za simulanty, protože biologická medicína léčí pouze následky. Z ordinace jste venku během pár minut s léky, které Vás ale nikdy úplně nevyléčí, pouze potlačí příznaky Vašich potíží.

bolest zad
 
2. Celostní medicína

Pouze ta Vám může pomoci, jsou-li Vaše potíže psychosomatického původu. Obor, který se s rozvojem klasické medicíny dostal do pozadí, je opět v oblibě. Na pacienty se totiž dívá jako na celek a je schopen odhalit příčinu bolestí a potíží, které jsou způsobeny psychickými a vztahovými problémy, emocemi a stresem. Z těchto dlouhodobých chronických problémů totiž vzniká napětí a poté bolest, nejčastěji je to bolest hlavy, zad a břicha. Velmi časté jsou také autoimunitní poruchy, únavový syndrom, žaludeční a kožní potíže, nespavost, závratě, alergie, astma a u žen poruchy menstruace.

Až 70 % tělesných potíží je psychického původu,proto se není co divit, že pracoviště celostní medicíny praskají ve švech. Je jich totiž stále jako šafránu. Lékař se Vám zde věnuje několik hodin a základem léčby je spolupráce psychologů, psychoterapeutů a fyzioterapeutů. Je to náročná cesta k uzdravení pro ty, kterým klasická medicína neumí pomoci.

diskuze
 
3. Léčitelství

Sice je si na první pohled s celostní medicínou podobné, alenemocného nerozebírá. Léčitel Vám řekne, že máte poruchu energetických drah, ale už nikoliv, že příčinou potíží jsou např. spory mezi partnery.